Det bästa med KYC i Smarta Byrån
Kopplat till ditt byråstöd
Kunderna hämtas direkt från ditt byråstöd i Spiris så du inte missar några uppgifter.
Överskådligt
Du får en snygg och tydlig översikt över alla kunder och deras riskbedömning.
Full koll
Hela processen - från riskbedömning till bevakning och rapportering.
Automatiska påminnelser
Sker det förändringar som kan påverka klientens bevakning får du direkt en notis!

Så funkar det
Penningtvättslagen ställer höga krav på dig som redovisningskonsult. Den allmänna riskbedömningen ska vara så pass omfattande att den fångar hela din byrås arbetssätt och samtidigt ha en koppling till bevakningen av respektive klient. Så här funkar det i vårt KYC-system.
Den allmänna riskbedömningen är utformad för att passa redovisningsbyråers verksamhet och därav har frågeställningar skräddarsytts för dig som byrå. När du går in i kundkännedomsflödet hämtas företagsuppgifter om styrelse och verklig huvudman automatiskt till programmet. Och lika självklart görs kontroller mot PEP- och sanktionslistor.
Sker det något nytt? KYC i vårt byråstöd kontrollerar förändringar kontinuerligt vilket påverkar kundkännedomen och skapar automatiskt en ny händelse för dig att följa upp. Så du kan snabbt ta lämpliga åtgärder. Kundkännedom kan äntligen bli enkelt!

En funktion i vår helhetslösning
Nu kan du få full koll på dina kunder för att du ska kunna efterleva lagen om penningtvätt. Perfekt för dig som vill ha allt om dina klienter samlat på ett ställe!
Byråstöd är kärnan i byråpaketet Smarta Byrån, där du som redovisningskonsult samlar alla dina kunder, och har full koll på alla redovisningsuppdrag. Med funktionen KYC får du nu också ett-helt-fantastiskt-sömlöst-flöde med allt från allmän riskbedömning till kundkännedom, bevakning, händelser och avvikelser samt rapportering. Inte så dumt, va?
Vi har valt KYC
Vanliga frågor
om KYC
Det är länsstyrelsen som har tillsynsansvar över vissa verksamhetsutövare, bland annat redovisningsbyråer. Länsstyrelsen kontrollerar att verksamhetsutövare vidtar tillräckliga åtgärder för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.
Enligt lagen måste företag inom vissa branscher ha god kunskap om sina kunder och deras affärer, vilket kallas för kundkännedom eller KYC, som är en förkortning för Know Your Customer. Syftet med detta är att motverka kriminella aktiviteter som penningtvätt.
Ett enkelt sätt att få kundkännedom är att ha ett KYC-system eller KYC-verktyg som hjälper dig när du gör en KYC.
KYC är en funktion i Byråstöd och du betalar en fast månadspris per år och kund.
Jobbar du redan med Byråstöd i Spiris? Då kan du enkelt koppla på det i ditt program under fliken KYC och ditt Byråstöd är nu också ett KYC-system. Har du inte Spiris? Boka gratis rådgivning så snackar vi!
Den allmänna riskbedömningen är en central del av byråns penningtvättsarbete. I den allmänna riskbedömningen ska företagets tjänster analyseras och bedömas utifrån den finansiella risken att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.
För att göra en Allmän riskbedömning behöver ni ta hänsyn till vilka produkter eller tjänster som erbjuds samt risken vid de olika, vilka kunder ni har, hur ni erbjuder era produkter eller tjänster, samt geografiska eller andra riskfaktorer som kan finnas. Det är också viktigt att ta med misstänkta aktiviteter och transaktioner som upptäcks över tid och myndigheters rapportering kring området. Den allmänna riskbedömningen kommer ligga till grund för era rutiner, riktlinjer, samt andra åtgärder mot penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Ja, du måste lägga till dem själv. Men de riskfaktorer du anger in första gången kommer att sparas och föras över till den allmänna riskbedömningen nästa gång du genomför den. Riskfaktorerna kommer även att synkroniseras med kundkännedoms-processen.
Ja, den allmänna riskbedömningen och kundkännedom kan användas för alla typer av bolag i vårt KYC-program, eller för den delen för olika branscher. För ideella föreningar kommer dock ingen styrelse med automatiskt. I detta fallet, måste du själv lägga in företrädarna.
Ja, alla medarbetare med tillgång till KYC kan skriva ut och exportera filer till pdf-format. Du kan exportera både den allmänna riskbedömningen för din byrå och dina kunders färdigställda kundkännedoms-rapporter. Allt för att säkerställa en bra riskbedömning.
Eftersom funktionen är utformad enbart utifrån den praxis som råder för redovisningsbyråer med en god riskbedömning, aviseringar och uppföljningar i Byråstöd, ger den dig som användare en minskad risk för böter och hjälper dig steg för steg hur du går tillväga. Spiris ansvarar för själva funktionen, inte för svaren ni skriver in.

Prata med oss
Oavsett om du är en sprillans ny redovisningsbyrå eller funderar på att byta till Smarta Byrån lovar jag att du får minst ett tips på hur du kan jobba smartare, och få mer tid över.