
ViDA: Nya momskrav
Så kan det påverka dig - förbered dig redan nu
EU har beslutat om ViDA (Vat in the Digital Age). Från 1 juli 2030 blir e-faktura och digital rapportering av alla B2B-fakturor obligatoriskt mellan EU-länder. Med ViDA vill EU digitalisera hela momshanteringen för att förenkla administrationen, minska bedrägerier och göra det smidigare att göra affärer över gränserna. Det är upp till respektive land att bestämma vad som gäller inom landet. Ingen vet exakt hur det blir i Sverige än.
Hur kan det påverka dig som företagare?
Krav på att skicka e-faktura
Om du handlar med företag i andra EU länder, kommer du framöver behöva skicka e-fakturor. Du kommer inte längre kunna skicka PDF- och pappersfakturor.
Du som använder Spiris eller Visma Administration har redan funktionen och kan börja skicka e-fakturor redan nu. När du ska skapa fakturan och skicka den, finns valet Skicka e-faktura. Att börja ta emot e-fakturor är också bara ett par klick bort.
Ta emot e-faktura
Ta emot e-faktura
När du får en faktura från en leverantör så meddelar programmet att det finns fakturor att läsa in. Du kan förhandsgranska innan du bestämmer om den ska gå in i programmet. När uppgifterna läses in så skapas leverantörsfakturan automatiskt.
Ta emot e-faktura
Se Läs in e-faktura
Se Inställningar för att ta emot e-fakturor
Ta emot pdf-/pappersfaktura
Om du har leverantörer som inte kan skicka elektroniska fakturor, då kan de skicka sin pdf- eller pappersfaktura till Visma scanningcentral istället. Här tolkas fakturan och skickas vidare som en e-faktura till ditt program där du läser in den. Tillsammans med e-fakturan bifogas alltid en pdf, så att du kan se hur fakturan ser ut i sin helhet. Scanningcentralen arkiverar sedan originalfakturan.
Ta emot pdf-/pappersfaktura som e-faktura
Så här aktiverar du
För att ta del av de funktioner som finns i ditt program som exempelvis Digitala fakturor, måste du först aktivera dem. I filmen visar vi hur du gör detta.
Se Aktivera funktionen
Vad kostar det?
Vanliga frågor
Du aktiverar tjänsten under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Mina tjänster - Digitala fakturor och dokument. Läs mer om hur du kommer igång.
Gå in under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Mina tjänster - Digitala fakturor och dokument. Här måste du först markera Ta emot e-fakturor och sedan markerar du Ta emot pdf-/pappersfaktura som e-faktura. Ta emot e-faktura via vår scanningtjänst.
När en pappersfaktura har omvandlats till e-faktura behöver du inte längre spara pappersoriginalet.
E-fakturan som har lästs in i ditt program måste arkiveras i minst 7 år. Detta för att du måste spara alla kvitton, all dokumentation och samtliga underlag för din bokföring i minst 7 år. Denna arkivering ansvarar du själv för genom att du kontinuerligt säkerhetskopierar din bokföring och sparar säkerhetskopian på ett säkert sätt. Så här tar du en säkerhetskopia.
Om du arbetar med konteringsmallar på leverantörerna kommer dessa att användas för kontering i första hand, och detta rekommenderar vi att du gör. Så här skapar du en konteringsmall för leverantörsfaktura.
Finns det inga inställningar på leverantören, kontrollerar programmet om det finns någon artikelkontering upplagd på artiklarna. Om varken konteringsmall på leverantör eller artiklar finns kommer total och moms att läggas upp. Du behöver då komplettera med de konton som behövs för att kontera klart fakturan.
Här hittar du fler vanliga frågor om att ta emot e-fakturor
Spara tid och pengar. Fakturera digitalt.
Hur mycket sparar du på att fakturera digitalt? Kalkylen är baserad på kostnaden för uppskattad tid manuell hantering av pappersfakturor kräver, jämfört med kostnaden och uppskattad tid för digital fakturering i programmet.
Hur många leverantörsfakturor/månad får du?
Hur många kundfakturor/månad skickar du?
Detta är vad du sparar per månad:
14:45 timmar:minuter
5 478 kronor