Vad är FA-skatt?

Vi förklarar FA-skatt!

Den som bedriver näringsverksamhet och samtidigt har anställning ska vara godkänd för FA-skatt.

Vad betyder FA-skatt?

Med FA-skatt har man både A-skatt (för anställningsinkomster) och F-skatt (för inkomster från eget företag). Man ansöker om FA-skatt hos Skatteverket. FA-skatt innebär att arbetsgivaren drar skatt och betalar arbetsgivaravgifter på lön för anställning, medan man som företagare ansvarar för att betala in preliminärskatt och egenavgifter på företagets inkomster.

När behöver man FA-skatt i praktiken?

FA-skatt kan passa för den som till exempel är deltidsanställd och samtidigt tar frilansuppdrag, konsultar eller säljer egna tjänster i liten skala. Det kan också gälla säsongsarbete eller hobbyverksamhet som utvecklats till ett företag. Även om man bara fakturerar några gånger per år, är det viktigt att ha rätt skatteform från början.

FA-skatt ger tydlighet för både Skatteverket och dina uppdragsgivare och minskar risken för felaktiga skatteavdrag eller att man ses som anställd i stället för företagare. Kom ihåg att det är företagaren som ansvarar för att fakturera med korrekt information.

Skillnaden mellan A-skatt, F-skatt och FA-skatt

Det kan vara svårt att skilja på de olika begreppen när det gäller F-skatt, FA-skatt och A-skatt. Här kommer en kort förklaring av varje typ:

A-skatt

Fysisk eller juridisk person som har skattepliktig inkomst av tjänst ska betala A-skatt på inkomst. Det är din arbetsgivare som drar av skatt på lönen och betalar arbetsgivaravgifter innan nettolönen betalas ut till den anställde. Även pensionärer betalar normalt A‑skatt.

F-skatt

Den som bedriver enskild näringsverksamhet eller annan verksamhet kan efter ansökan hos Skatteverket bli godkänd för F-skatt. Det innebär att företagaren som fysisk eller juridisk person ansvarar för att betala preliminärskatt och egenavgifter och att uppdragsgivaren inte har något ansvar för att dra av skatt.

FA-skatt

Den som ska driva egen näringsverksamhet och samtidigt ha inkomst från anställning ska vara godkänd för både F- och A-skatt. Detta för att korrekta skatter och avgifter ska dras från både din enskilda näringsverksamhet och din anställning.

Är du på gång att starta eget? Läs vår stora guide om att starta eget företag!

Vad menas med FA-skatt?

Att ha FA-skatt kallas att man har F-skatt med villkor, men det allmänt vedertagna namnet är FA-skatt. Personer som både bedriver enskild näringsverksamhet och har anställning behöver både F-skatt och A-skatt för att korrekt hantera skatter och avgifter relaterade till båda inkomstkällorna.

Ett godkännande för FA-skatt betyder i praktiken att man som företagare har en A-skattsedel som används för anställningen, och en F-skattsedel som används för det egna företaget. ”F” i F-skatt står för företag och ”A” i A-skatt står för anställd.

Ett godkännande för F-skatt får inte användas i en anställning, utan endast för inkomster i näringsverksamheten. En egenföretagare som har FA-skatt måste hänvisa till F-skattsedeln skriftligen vid varje tillfälle när den ska gälla, annars gäller A-skattsedeln. Detta sker vanligtvis genom att skriva ’F-skatt’ på fakturan när man fakturerar ett uppdrag.

Vad händer om man inte har FA-skatt?

Om man inte har FA-skatt men bedriver verksamhet vid sidan av sin anställning kan det leda till felaktiga skatteavdrag, krav från Skatteverket och försenade betalningar från uppdragsgivare.

Juridiska personer, till exempel aktiebolag och handelsbolag, kan inte vara godkända för FA-skatt. De har i stället som huvudregel ett godkännande för F-skatt.

Enskild näringsverksamhet och F-skatt

Som enskild näringsidkare och företagare behöver man alltså ansöka om F-skatt hos Skatteverket för att kunna bedriva din verksamhet. F-skatt brukar i folkmun kallas just “företagsskatt”. Att vara godkänd för F-skatt är en förutsättning för att kunna fakturera kunder och betala in skatter och avgifter korrekt. 

Relaterad läsning: Vad är F-skatt?

Vad krävs för att bli godkänd för FA-skatt?

För att bli godkänd för FA-skatt måste man ansöka om detta hos Skatteverket. För att bli godkänd för FA-skatt behöver man till exempel:

  • Ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet i enskild firma, även om verksamheten är liten eller sker vid sidan av en anställning.
  • Vara bosatt i Sverige eller ha en stadigvarande anknytning hit.
  • Inte ha näringsförbud.
  • Skicka in en ansökan via Skatteverkets e-tjänst.

Ansök om FA-skatt hos Skatteverket

Du kan ansöka om FA-skatt genom att använda e-tjänsten hos Skatteverket. I din ansökan ska du beskriva verksamheten och lämna en preliminär inkomstdeklaration.

Skatteverket gör en bedömning baserat på olika uppgifter. Om man redan är anställd men ska börja fakturera som egenföretagare, är det viktigt att man ansöker om FA-skatt direkt – annars riskerar uppdragsgivare att göra skatteavdrag som om man vore anställd.

Det är inte helt ovanligt att en person som redan har anställning också väljer att starta en enskild firma vid sidan av sitt huvudsakliga arbete. Den enskilda näringsidkaren bör då ansöka om godkännande för FA-skatt direkt när företaget startas.

På samma sätt kan en egenföretagare som är godkänd för F-skatt som blir anställd av ett företag, eller för ett visst uppdrag eller projekt, ansöka om godkännande för FA-skatt.

Relaterad läsning: F-skattsedel och FA-skattsedel - så skaffar du dem

Preliminär inkomstdeklaration vid FA-skatt

När en person, som bedriver näringsverksamhet, ansöker om att bli godkänd för F-skatt behöver man också lämna in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket. Detta är en deklaration som visar hur mycket vinst man förväntar sig att företaget kommer att generera under året.

Det är viktigt att man fyller i deklarationen och skickar in den i tid för att undvika problem med Skatteverket. En korrekt ifylld preliminär inkomstdeklaration hjälper till att betala rätt mängd skatt och undvika onödiga avgifter och räntor.

Hur mycket FA-skatt ska man betala?

Hur mycket man ska betala in i FA-skatt när man blivit godkänd för F-skatten beror på hur stor vinst ens företag gör – alltså företagets intäkter minus kostnader. Det finns inget fast belopp för FA-skatt för enskild näringsverksamhet, utan Skatteverket beräknar hur mycket man ska betala i preliminärskatt baserat på sin förväntade årsinkomst från företaget. På lönen från sin anställning betalar man som vanligt A-skatt, som dras av av arbetsgivaren.

När man som företagare ansöker om FA-skatt anger man själv en uppskattning av företagets vinst i den preliminära inkomstdeklarationen. Utifrån den räknar Skatteverket fram en preliminär skattesedel och ett betalningsschema. Om det visar sig att företaget tjänar mer eller mindre än förväntat, kan man när som helst begära att skatten justeras.

Det är viktigt att man kontrollerar och uppdaterar sin preliminära inkomstdeklaration vid behov, så att man inte riskerar att betala för lite (och få kvarskatt) eller för mycket (och binda upp onödigt kapital).

FA-skatt och moms – hur hänger det ihop?

Att bli godkänd för FA-skatt innebär inte automatiskt att man är momsregistrerad. Om en verksamhet säljer momspliktiga varor eller tjänster i Sverige behöver man också registrera sigg för moms hos Skatteverket. Detta görs vanligtvis i samband med ansökan om F- eller FA-skatt. Momsregistreringen innebär att man ska lägga på moms på sina fakturor och redovisa den i en momsdeklaration.

Man måste registrera sig för moms till exempel om man säljer momspliktiga varor eller tjänster och har en omsättning över 120 000 kronor per år (gäller 2025).

FA-skatt på engelska

FA tax; conditional F tax (FA-skatt översätts ofta till “FA tax” eller “conditional F tax”. Det finns dock ingen exakt motsvarighet i engelskspråkiga länder, eftersom systemet är unikt för Sverige.)

Relaterade ord

A-skatt

Egenavgifter

Enskild näringsidkare

F-skatt

Preliminärskatt

Tips! Här hittar du fler ekonomiska begrepp