
Fordonsskatt ska betalas för de flesta motordrivna fordon. Läs nedan för att se hur ofta du ska betala skatt, hur stor skatten är och hur ditt registreringsnummer avgör när du ska betala fordonsskatten.
Vad är fordonsskatt?
Fordonsskatt, i folkmun kallat bilskatt när den avser bil, är en skatt för fordon som är skattepliktiga, det vill säga de flesta fordon som inte är avställda eller endast tillfälligt registrerade.
Fordonskatt ska betalas för följande fordon:
-
personbilar
-
lastbilar
-
motorcyklar
-
bussar
-
traktorer
-
motorredskap
-
släpvagnar
-
tunga terrängvagnar
Bilar beskattas utifrån deras koldioxidutsläpp, medan beskattningen av bussar och lätta lastbilar beror på fordonets ålder och sker antingen utifrån koldioxidutsläpp och fordonets klass (för nyare fordon) eller fordonets vikt (för äldre fordon).
Hur ofta betalas fordonsskatt?
-
Om fordonsskatten är högst 3 600 kr per år betalas den en gång per år.
-
Om skatten överstiger 3 600 kr per år delas betalningen upp i tre perioder per år.
När ska fordonsskatten betalas?
När fordonsskatten ska betalas beror på slutsiffran i registreringsnumret på ditt fordon. Varje siffra motsvarar en betalningsmånad, som du kan se i tabellen nedan.
Betalningsmånad för fordonsskatt baserat på slutsiffran i registreringsnumret:
Slutsiffra i registreringsnumret | Betalningsmånad |
1 | Januari |
2 | Februari |
3 | Mars |
4 | April |
5 | Maj |
6 | Juni |
7 | Juli |
8 | Augusti |
9 | September |
0 | Oktober |
Förändringar i fordonsskatten träder ofta i kraft den 1 januari eller 1 februari varje år. Transportstyrelsen är den myndighet som skickar ut inbetalningskort och följer upp om fordonsskatten blir betald. Mer information om betalningsperioder finns på Transportstyrelsens webbplats.
Vem är skattskyldig för fordonet?
Personen som står som registrerad ägare till ett fordon ska betala skatt för fordonet till Transportstyrelsen. Den som äger ett fordon vid ingången av betalningsmånaden är skattskyldig för fordonet.
Däremot gäller att om ett ägarbyte sker den första dagen i månaden då skatten ska betalas är det säljaren som ska betala skatt för fordonet. Enligt lag är det den registrerade ägaren som är ansvarig för att betala fordonsskatten.
Hur mycket ska man betala i fordonsskatt?
Hur mycket du ska betala i fordonsskatt beror på fordonsslag, drivmedel, vikt och koldioxidutsläpp. För personbilar klass I och II (husbilar), lätta lastbilar och lätta bussar beräknas skatten antingen utifrån fordonets skattevikt eller utifrån hur mycket koldioxid fordonet släpper ut – beroende på när fordonet togs i trafik.
-
För fordon som tagits i trafik före 2006, och där uppgift om utsläpp saknas, används fordonets vikt som beräkningsgrund.
-
För fordon som tagits i trafik fordonsår 2006 eller senare, och som uppfyller kraven för miljöklass 2005, beräknas skatten utifrån koldioxidutsläpp.
-
För fordon med höga utsläpp som omfattas av bonus-malus-systemet tas en förhöjd fordonsskatt (malus) ut under de tre första åren.
Du kan räkna ut fordonsskatten med hjälp av Transportstyrelsens beräkningstjänst på Transportstyrelsens hemsida. Det du behöver är fordonets registreringsnummer – då får du fram den exakta skatten baserat på bilens utsläpp, vikt och drivmedel.
Bonus-malus – förhöjd skatt för bilar med höga utsläpp
Bonus-malus-systemet gäller för personbilar (klass I och II), lätta bussar och lastbilar som tagits i trafik första gången 1 juli 2018 eller senare. Det innebär:
-
Malus: Bilar med utsläpp över 75 gram CO₂/km får förhöjd fordonsskatt under de första tre åren.
-
107 kr/gram över 75 g/km upp till 125 g/km
-
132 kr/gram över 125 g/km
-
-
Efter tre år återgår skatten till ordinarie nivå.
-
Från 1 februari 2025 omfattas även nya etanoldrivna bilar (E85) av malus, om de överskrider gränsvärdet.
-
Husbilar: Malus slopas helt från 1 februari 2025.
Hur beskattas olika fordonstyper?
Fordonsskatten ska betalas för alla skattepliktiga fordon som inte är avställda. Detta inkluderar personbilar, personbilar klass II (husbilar), lätta lastbilar och lätta bussar. Även fordon som har byggts om till motorredskap eller traktor (EPA- eller A-traktor) omfattas av avgiften, om de inte används som en traktor skatteklass II.
Lätta bussar:
-
Beskattas antingen utifrån vikt (totalvikten) om de tagits i trafik första gången före 1 januari 2011.
-
Beskattas utifrån koldioxidutsläpp om de tagits i trafik första gången 1 januari 2011 eller senare. Detta inkluderar ett grundbelopp, koldioxidbelopp samt eventuellt bränsle- och miljötillägg för dieseldrivna fordon.
-
Lätta bussar kan även omfattas av det så kallade bonus-malus-systemet om de är nyare (fordonsår 2018 eller senare).
Lastbilar:
-
Tunga lastbilar (med en totalvikt på 12 ton eller mer) som är avsedda för godstransport omfattas av vägavgift istället för skatt på fordonet. Vägavgiftens storlek baseras på fordonets totalvikt, antal axlar och avgasutsläppsklass (Euroklass). Från och med 25 mars 2025 baseras vägavgiften på koldioxidutsläppsklass.
-
Lätta lastbilar (med en totalvikt under 12 ton) beskattas med fordonsskatten. Beräkningen baseras då på skattevikt (totalvikten) eller, för nyare fordon, på koldioxidutsläpp enligt liknande principer som för lätta bussar.
-
Också inkluderade i bonus-malus om de togs i trafik första gången efter 1 juli 2018.
Personbilar klass II, husbilar:
-
Bakgrund: Historiskt har husbilar som tagits in i trafik efter den 1 juli 2018 omfattats av bonus-malus-systemet.
-
Ny regel från 1 februari 2025: Från och med den 1 februari 2025 har reglerna ändrats. Den förhöjda fordonsskatten (malus) för nya och äldre husbilar tas bort. Detta innebär en sänkt skatt på fordonet för de husbilar som tidigare omfattades av malus.
-
Beräkning av skatt efter 1 februari 2025: Efter att malus slopats kommer fordonsskatten för husbilar att beräknas utifrån fordonsslag, drivmedel och skattevikt, eller i vissa fall baserat på koldioxidutsläpp om uppgift om detta finns registrerat. För husbilar som saknar uppgift om koldioxidutsläpp fortsätter beskattningen att ske efter "skälig grund".
Miljötillägg
Miljötillägg är en del av fordonsskatten som tas ut för dieseldrivna fordon. Tillägget beräknas utifrån fordonets koldioxidutsläpp och är högre för fordon med höga utsläpp.
-
För dieseldrivna fordon som togs i trafik första gången den 1 juli 2018 eller senare är miljötillägget 250 kronor.
-
För äldre dieseldrivna fordon är tillägget 500 kronor.
Detta innebär att fordonsskatten blir högre för fordon med högre koldioxidutsläpp, vilket syftar till att uppmuntra användningen av mer miljövänliga fordon.
Fordon som ej är skattepliktiga
Vissa fordon är undantagna från skatteplikten, och behöver därför inte betala fordonsskatt. Det gäller bland annat:
-
Avställda fordon
-
Fordon som är 30 år eller äldre och inte används i yrkesmässig trafik
-
Tunga terrängvagnar
-
Fordon som byggts om till motorredskap eller traktor (t.ex. EPA- eller A-traktorer) och används som traktor i skatteklass II
-
Påhängsvagnar med en skattevikt över 3 000 kg om de endast dras av dieseldrivna personbilar, lastbilar eller bussar, eller av terminaltraktorer.
-
Lätta släpvagnar med en totalvikt på högst 750 kg.
-
Mopeder: Både klass I och klass II.
-
Terrängskotrar, snöskotrar och terränghjulingar (ATV).
Det är viktigt att notera att reglerna kan ha vissa specifika detaljer och undantag, så det är alltid bäst att kontrollera den aktuella informationen hos Transportstyrelsen eller Skatteverket.
Fordonsskatt på engelska
Vehicle tax
Relaterade begrepp
Tips! Här hittar du fler ekonomiska begrepp.